1960 İstanbul görüntüleri ve Tenten

1960’ların en güzel İstanbul görüntüleri bir filme nasıl sığar? İşte böyle.

Bir dönemin çocuklarının berbere gittiklerinde “tenten usulü olsun” dedikleri efsane çizgi karakterin hikayesi İstanbul’da geçiyor. Görüntüsü temizlenerek yakın zamanda yeniden piyasaya sürülen filmde şehre dair detaylar muazzam.

Film, yönetmen Jean-Jacques Vierne (1921-2003) tarafından 1960’ta çekildi.  Yaz sezonunda 35mm olarak çekilen film, Fransa’da 1961 Aralık ayında vizyona girdi. Filmin Türkiye’deki gösterim tarihi ise “Tenten İstanbul’da” ismiyle 1963 yılı oldu.

Filmde Malik rolüyle Ulvi Uraz (1921-1974), Çaycı rolüyle Faik Coşkun (1914-1978), Avukat rolünde Kamer Baba (Mülayim Ters, 1911-1986), Père Alexandre rolünde Fransız şarkıcı Charles Vanel (1892-1989) ve Midas Papos rolünde de şarkıcı Darío Moreno (1921-1968) yer alıyor.

Filmin Konusu

Film, Kaptan Haddock’a İstanbul’dan bir mektubun gelmesiyle başlar. Mektupta, Haddock’un eski arkadaşı Kaptan Thémistocle Paparanic’in öldüğü bildirilmektedir. Paparanic kendi gemisi Altın Post’u miras olarak Kaptan Haddock’a bırakmıştır. Tenten ve Haddock, gemiyi devralmak üzere İstanbul’a gelirler. Fakat gelir gelmez hayal kırıklığına uğrarlar; çünkü vasiyet edilen gemi oldukça eski ve döküntü bir haldedir. İlginçtir ki, Karexport şirketinin başkanı Anton Karabine bu gemiyi yüksek fiyatlarla satın almak istemektedir. Kaptan gemiden hoşlanmamış olmasına karşın teklifi geri çevirir. Ancak bu satmama kararının ardından Tenten ve Haddock’a karşı İstanbul’da çeşitli saldırılarda bulunulur. Bu arada ikili, geminin kaptan kamarasında Paparanic’e ait eşyaların arasında bir gazete kupürü keşfeder. Kupürdeki haber ufak bir Latin Amerika ülkesi Tetaragua’daki bir ihtilal ile ilgilidir. Film ilerledikçe Tetaragua-Altın Post-Paparanic-Karabine etrafındaki gizem yavaş yavaş açığa çıkmaya başlar